На реставрацію покрівлі у музеї-садибі Івана Котляревського витратять два мільйони гривень

24 листопада 2020 0
У садибі Івана Котляревського нещодавно почали ремонтні роботи. Там реставрують покрівлю, адже вже близько 10 років вона протікає. З міського бюджету на це спрямували майже два мільйони гривень.

Поблизу музею-садиби письменника Іван Котляревського – риштування та будівельні матеріали. Тут близько місяця тому почали реставраційні роботи. Утеплюють та змінюють покрівлю, адже близько десяти років тому вона почала протікати. 

"Наш дах мав певну деструкцію, він почав руйнуватися. Дошки вже притрухли. Це звичайний процес для деревини. Балки збережені, вони у своєму первісному стані й можуть прослужити ще довго. А от сам деревʼяних дах потребував заміни", – розповіла Марина Голубнича, заступниця директора музею-садиби Івана Котляревського.

Дах був ґонтовий. З часом струхлявів, адже понад пів століття покрівлю музею жодного разу капітально не ремонтували.

"Дах буде відновлено саме таким, як він був за життя Івана Котляревського. Тобто буде деревʼяний, ґонтовий дах, але з певними сучасними теологічними укріпленнями для більш щільної герметизації та довготривалого експлуатування цього даху", – додала заступниця директора музею-садиби Івана Котляревського Марина Голубнича.

Згідно з тендером, завершити реставрацію мають до кінця червня наступного року. На це із міського бюджету витратять майже два мільйони гривень.

Марина Голега, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення