Пшениця, мед, горіхи, мак та узвар: рецепт традиційної української куті

06 січня 2021 0
Готують кутю тричі: на Святий вечір, перед Старим Новим роком і у переддень Водохреща. За повір'ям, першим кутю куштує господар, а страви залишають на столі до наступного ранку.

Традиційною стравою різдвяних свят є кутя. Готують її тричі: на Святий вечір, перед Старим Новим роком і у переддень Водохреща.

Для приготування традиційної куті потрібно всього п'ять інгредієнтів: серед них: мед, крупа, горіхи, мак та узвар.

До страви можна додавати різні смаколики, родзинки або вишні.

"Приготування куті розпочинаємо з пшениці. Попередньо її треба промити три-чотири рази холодною водою, а потім замочуємо її на 12 годин. І потім швиденько варимо, хвилин 15-20 й вона звариться. Якщо ти з гарними думками й позитивним настроєм, то все вийде дуже смачно", – розповіла рестораторка Марина Пушкарьова.

Далі за рецептом треба подрібнити горіхи. У давнину до куті додавали лісові горіхи, у наш час додають волоські. З кутею пов'язують різні легенди та традиції.

"Коли на небосхилі з'являлася перша зірка – це означало, що Святвечір розпочався, вся сім'я сідала за стіл починала молитися. Після молитви першим кутю завжди куштував господар. За легендою, потім він йшов у хлів і пригощав тварин цими стравами", – додала Марина.

Після того, як родина повечеряє, страви зі столу не прибирають. Адже за легендою вважалося, що душі померлих також завітають повечеряти. Тож страви зі столу прибирали вже зранку.

Тамара Мордик, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення