Через відсутність масок у відвідувачів, підприємців будуть штрафувати від трьох тисяч гривень

14 січня 2021 0
З 14 січня підприємців будуть штрафувати за клієнтів без масок. Стосується новий закон всіх установ, де можуть надавати послуги: магазинів, перукарень, громадського транспорту тощо. Штрафи складають від 3 400 до 5 100 гривень.

З 14 січня бізнес почнуть штрафувати за клієнтів без масок. Закон ухвалили ще 17 грудня, й документ чекав на підпис президента. Стосуються нові правила усіх місць, де можуть перебувати відвідувачі. А саме установ, де надають послуги, магазинів й громадського транспорту.

"Нас попереджали, до нас у транспорт всі заходять у масках. Карантин для всіх, правила для всіх однакові", – сказала кондукторка Тетяна Суркова.

У продуктовому супермаркеті є люди, які попри пандемію та локдаун правилами нехтують, й маску тримають на підборідді. На камеру чоловік говорити відмовився. Захисна маска має закривати ніс та рот. Це може бути й саморобна маска. Також можна використовувати й респіратор.

"Я вважаю, що поруч стояча людина повинна думати не за себе, а за поруч стоячу людину. Якщо суспільство захоче вижити й буде сприяти цьому, я думаю проблему цю ми вирішимо", – сказала відвідувачка магазину Ольга Валко.

"Така зараз ситуація, що хвороба така є. Тому треба оберігати й своє здоров'я й здоров'я оточуючих", – розповіла відвідувачка магазину Ольга Білан. Такі ж правила стосуються й інших закладів, де надають послуги. У тому числі й перукарень.

"Ми й так усіх чоловіків стрижемо у масках. Бо якщо майстер у масці, то й клієнт має бути у масці. Буває, що їдеш у транспорті і їде хтось без маски", – розповіла перукар Оксана Гайдук. До цього закон передбачав відповідальність для людей, які відвідують громадські місця без масок. Штраф складав від 170 до 255 гривень.

"Закон, що набирає чинності, перекладає відповідальність на приймаючу сторону. І зараз там виходить два склади правопорушення. Перший, за допуск людини до громадського місця без маски, і не вжиття активних дій, щодо прохання вийти. І за обслуговування працівниками без маски також передбачені штрафи", – розповів юрист Тарас Захаров.

Штрафи на порушників складуть від 3 400 до 5 100 за кожен виявлений подібний факт. Складати протоколи про вказані правопорушення повинні працівники Держпродспоживслужби.

Тамара Мордик, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення