Класи між собою не контактують, а старшокласники навчаються дистанційно: нові правила освітнього процесу

05 листопада 2020 0
До навчання у школах після канікул повернулися лише учні 1-4 класів. Старшокласники відвідують уроки дистанційно, у "Зумі". Такі нововведення до вподоби не всім батькам, а самі вчителі кажуть, що потрібно ще звикнути до нового формату.


Після повернення з осінніх канікул правила освітнього процесу у полтавських школах змінилися. Молодші класи один з одними не контактують, а старші взагалі навчаються дистанційно. До таких змін батьки школярів ставляться по-різному.

"Думаю, що і молодша школа в цій ситуації, яка виникла , теж на дистанційне може переходити. Це важко звичайно, з молодшими складніше, ніж зі старшими, але здоров'я важливіше", – розповіла мама школяра Любов Янко.

"Мені дуже подобається, що діти навчаються. Дистанційне навчання для 1-4 класів – це просто катастрофа. Я вважаю, що дітям краще займатися із вихователем. Старшим дітям також потрібно навчатися, хоча б три дні одним, а потім іншим", – сказала бабуся школяра Ірина Михайлюк.

У кабінетах молодших класів навчання відбувається у звичному режимі. Поверх, де вчаться старшокласники, пустує. У цьому кабінеті відбувається дистанційний урок хімії для восьмого класу.

"Я звикла з дітьми спілкуватися і мені звичайно форма у "Зумі" важкувата. Бо я їх не бачу, я прошу постійно аби вмикали екрани, щоб я їх бачила і вмикали звук, коли ми спілкуємося. Діти всі до одного заходять на урок. Бо ми відмічаємо у журналі", – прокоментувала вчителька хімії Лідія Вязова.

Майже 700 учнів цієї школи перейшли на дистанційне навчання.

"Викладачі хворіли ще до канікул. Сто відсотково ніхто зараз не хворіє на коронавірус, учні навчаються, явка 1-4 класів із 470 учнів. Кожного дня немає від 10 до 20 учнів", – розповіла заступниця директора з навчально-виховної роботи школи №29 Ніна Довгопол.

А це вже інша школа – №38, найбільша в області. Тут діють такі ж правила. В їдальні накривають стіл для чотирьох учнів. А в кабінеті, де навчаються молодші класи, – учасникам процесу можна перебувати без масок.

"Після того, як ми повернулися з канікул, ми дотримуємося певних гігієнічних вимог: постійне провітрювання, також ми ходимо в масках, якщо ми в коридорі, постійно миємо ручки, у нас є рушники, у нас є мило", – розказала вчителька математики Анастасія Бедак.

До нового формату навчання ще треба звикнути, розповідає заступниця директора.

"Є батьки, які питають, чому не всі уроки в "Зумі", чому не в онлайні, є батьки, які навпаки кажуть, що діти дуже багато часу проводять за комп'ютером. Ставлення різне. Але звичайно це виклик і для вчителів, і для дітей, і для батьків. Це новий вид діяльності, до якого ми морально готувалися, але ніколи так не працювали, звичайно повинен пройти час адаптації", – сказала заступниця директора з навчально-виховної роботи школи №38 Наталія Воронянська.

Нові правила освітнього процесу будуть діяти поки у місті буде триматися високий рівень захворюваності на коронавірус, та поки Полтава буде перебувати у червоній карантинній зоні.

Тамара Мордик, Станіслав Авдєєв, PTV Полтавське Телебачення