Травми на льоду: як правильно падати та як відшкодувати збитки

15 грудня 2020 0
У Полтаві кілька днів тримається ожеледиця. У травмпункті людно: здебільшого туди потрапляють з переломами кінцівок. Аби отримати компенсацію в разі падіння на неочищеній вулиці, дорозі, треба зібрати докази та встановити, хто відповідає за певну ділянку.


У Полтаві вже кілька днів тримається ожеледиця. У місті не всі тротуари та дороги посипані піском чи сіллю, тож навіть на деяких центральних вулицях слизько.

– Звісно, слизько, – сказав полтавець Василь Мирошниченко.
– Вже падали?
 Тут ні. Якщо судилося, то впаду.

– Пощастило, ще не падала, – сказала полтавка Оксана.
 Боїтесь впасти? – питаємо.
 Звісно. Це ж травми. Намагаюся тримати рівновагу.

 Що робите, аби не впасти? – питаємо.
 Хороше питання, – відповів полтавець Владислав Карачинський.
– Знаєте, як тримати рівновагу?
– Ні. Тільки брати ковзани й кататись.

– Зараз нормально, зранку було гірше. І на тротуарах вже набагато краще, ніж було, – сказав полтавець Анатолій Репало.
 А вчора як було?
– Погано.

У травмпункті через ожеледицю людно. Здебільшого в такий період сюди потрапляють з переломами кінцівок. Аби не стати пацієнтом травмпункту, слід пересуватися дрібним кроком, не робити різких рухів та обирати неслизьке взуття.

"Після падіння, якщо зʼявляється якась припухлість, біль, слід одразу викликати швидку медичну допомогу. Якщо є можливість, прикладаємо холод або лід, прийняти знеболювальні таблетки, якщо є під рукою чи в аптечці в машині", – розповів ортопед-травматолог першої міської клінічної лікарні Михайло Василенко.

Якщо ви вже почали падати, найголовніше – не намагатися балансувати.

"Найголовніше – не виставляти руки в боки, бо падіння на запʼястя – перелом, падіння на пальці – перелом, навіть якщо виставити лікоть – все одно перелом. Групуватися треба таким чином: притиснути руки до тіла і старатися впасти на бокову частину тіла. Якщо ви вже точно розумієте, що ви йдете вниз, намагайтеся згрупуватися, вивернутися у три чверті й впасти принаймні на плече", – розповів старший тренер з тхеквондо спортивної академії "Лтава-17" Віктор Денисенко.

Якщо ви все ж таки впали на льоду та травмувалися, можна відшкодувати збитки через суд. Однак для цього треба знайти винного та довести його вину.

Доказами можуть бути фотографії з місця події, на яких буде видно, що певна територія не була очищена належним чином, відео з камер спостереження, покази свідків.

"Доцільно викликати швидку: медики фіксують причину, місце падіння та час травмування. Ви можете записати дані бригади медиків. Якщо ви в такому стані, що можете йти, доцільно звернутися до травмпункту, де видадуть довідку, в якій буде вказаний ступінь травми", – розповіла фахівчиня системи безаплатної правової допомоги Юлія Козаченко.

Насамперед потрібно зʼясувати, хто відповідає за очищення території, на якій відбулося падіння: міська влада, ЖЕО, певне підприємство тощо. Далі слід написати претензію до цієї служби та відправити її рекомендованим листом з копіями всіх медичних документів, чеків, а в листі вказати, що розраховуєте отримати компенсацію у певний термін. Якщо вам відмовлять – звертайтеся до суду.

Дарина Литвак, Станіслав Авдєєв, Ярослав Журавльов, PTV Полтавське Телебачення