На Полтавщині від СНІДу помирають здебільшого у віці 25-49 років

20 січня 2021 0
За 2020 рік ВІЛ на Полтавщині виявили 288 людей, з них 47 осіб мали СНІД. Рівень смертності від СНІДу знизився – торік таких випадків було 44, тоді як у 2019 – 76. При цьому і такий показник є доволі високим.

Провулок Госпітальний, 5. Тут розташований центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД-ом. На обліку в установі перебуває понад три з половиною тисячі осіб.

Пацієнти закладу отримують тут АРТ-терапію – препарати, які приймають протягом всього життя. Вони дозволяють знешкодити вірус та жити з ним.

Антиретровірусну терапію в області зараз отримує майже три тисячі людей. Препарати вже вісім років приймає Галина. До закладу жінка звертається раз на три місяці.

"Я працюю, маю таку громадську позицію: вважаю, що ВІЛ – це не вирок. Я подорожую, я була в Польщі. Я, звісно, не розповідаю далекому оточенню про свій статус, бо мене можуть не зрозуміти. Я живу дуже повноцінним життям", – розповіла ВІЛ-інфікована Галина.

За 2020 рік на облік до установи стало 288 людей, з них 47 осіб мали СНІД. Рівень смертності в області у 2020 році знизився. Так, якщо у 2019 році від СНІДу померло 76 осіб, то у 2020 – 44. При цьому співробітники установи говорять, що і такий показник є доволі високим.

"Люди, які не отримують АРТ-терапію, які мають недіагностовану ВІЛ-інфекцію або не сприймають свій статус, не мають бажання лікуватися, помирають", – сказала завідувачка відділу моніторингу й оцінки виконання програмних заходів з протидії ВІД/СНІДу Ірина Тютюнник.

ВІЛ/СНІД передається трьома шляхами: статевим – через секс, інʼєкційним – через шприц та від матері до дитини. Протягом останніх пʼяти років більшість людей інфікуються саме статевим шляхом. А помирають від СНІД-у в області здебільшого люди віком від 25 до 40 років.

Дарина Литвак, Сергій Купровський, PTV Полтавське Телебачення